poniedziałek, 3 grudnia 2012
Jedzenie jest dla wielu osób prawdziwą przyjemnością. Wymaga angażowania zmysłów: wzroku, węchu, dotyku oraz oczywiście smaku. Lubimy delektować się wybornymi dla siebie potrawami, które są zróżnicowane i stanowią o indywidualnym guście kulinarnym.
Mamy tendencje do "objadania" się tym, co lubimy najbadziej.
Na ogół wśród ulubionych potraw znajdują się zarówno te uznawane za zdrowe: np. rośliny strączkowe i inne warzywa, ryby, owoce morza oraz niezdrowe: np. smażone mięsa, ciężkostrawne sosy lub popularne dania fast food.
Szybkie tempo życia sprawia jednak, że coraz częściej zjadamy coś w pośpiechu i nie zastanawiamy się nad tym, czy posiłek jest wystarczająco wartościowy i bogaty w potrzebne składniki odżywcze. Osoby z tendencją do tycia wielokrotnie podejmują próby odchudzania poprzez stosowanie diet, zazwyczaj połączonych z ograniczaniem posiłków. Stosowanie i porzucanie diety w końcowym efekcie przynosi zniechęcenie i frustrację, że znowu nie udało się zapanować nad masą ciała oraz własną psychiką. Dodatkowo pozbawianie się przyjemności jedzenia i związanych z nią bodźców pogarsza samopoczucie i nastrój.
Niewłaściwe, nieświadome odżywianie, a także niedokładne stosowanie polecanych pocztą pantoflową diet jest jedną z przyczyn schorzeń i chorób cywilizacyjnych.
Są to:
- choroby sercowo-naczyniowe (nadciśnienie, choroba wieńcowa, miażdżyca, zawał serca)
- choroby układu oddechowego (płuc)
- otyłość
- cukrzyca
- nowotwory
- osteoporoza
- choroby przewodu pokarmowego (wrzody żołądka i dwunastnicy, żylaki odbytu, biegunka zaparcia)
- choroby alergiczne
Przyjmując, że właściwy poziom cukru dla organizmu to 80-120 mg/100ml, utrzymywanie go na takim poziomie jest istotne i niezwykle korzystne dla przemian metabolicznych odbywających się w komórkach, co w efekcie poprawia wygląd oraz samopoczucie człowieka.
Jak utrzymywać właściwy poziom cukru?
1/ częstotliwość posiłków, co 3-4 godziny wspomaga metabolizm i pozwala utrzymywać stały poziom cukru we krwi,
2/ zbilansowanie składników pokarmowych: białka, węglowodany, nieszkodliwe tłuszcze w odpowiednich proporcjach,
3/ obfitość posiłków.
Do pełnego sukcesu prowadzi odpowiedni rytm optymalnych i zbilansowanych posiłków.
Od niedawna dostępny jest unikalny, opatentowany produkt amerykański spełniający powyższe kryteria. Jest to suplement diety zawierający mieszankę mikro i makro elementów oraz najbardziej wartościowych składników odżywczych potrzebnych do odradzania się zdrowych komórek. Spożywa się go w formie jagodowo-czekoladowego koktajlu, który przyrządza się poprzez zmieszanie suplementu w postaci pudru z mlekiem, jogurtem lub wodą.
Niezwykła efektywność i jakość tego suplementu diety wynika bezpośrednio z bazowania na brazylijskiej jagodzie acai.
Zastosowana w procesie produkcji suplementu liofilizacja jagody acai zachowuje bogactwo naturalnych witamin i mikroelementów, a w efekcie pełnię leczniczych właściwości.
Jagoda acai zyskuje na popularności z każdym dniem. Jej bardzo szybkie działanie antyoksydacyjne, potwierdzone badaniami naukowymi, wspomaga kuracje osób cierpiących na wszystkie choroby cywilizacyjne, w tym na nowotwory, które dotykają coraz większą liczbę, coraz młodszych osób. Owoc acai jest wymieniany również, jako doskonały w dzisiejszych czasach element profilaktyki zdrowotnej, w myśl znanej wszystkim maksymy „lepiej zapobiegać niż leczyć”.
Niezwykła efektywność i jakość tego suplementu diety wynika bezpośrednio z bazowania na brazylijskiej jagodzie acai.
Zastosowana w procesie produkcji suplementu liofilizacja jagody acai zachowuje bogactwo naturalnych witamin i mikroelementów, a w efekcie pełnię leczniczych właściwości.
Jagoda acai zyskuje na popularności z każdym dniem. Jej bardzo szybkie działanie antyoksydacyjne, potwierdzone badaniami naukowymi, wspomaga kuracje osób cierpiących na wszystkie choroby cywilizacyjne, w tym na nowotwory, które dotykają coraz większą liczbę, coraz młodszych osób. Owoc acai jest wymieniany również, jako doskonały w dzisiejszych czasach element profilaktyki zdrowotnej, w myśl znanej wszystkim maksymy „lepiej zapobiegać niż leczyć”.
---
Hanna Przybylska
http://zdrowienazdrowie.blogspot.com/
http://finanseonline1.blogspot.com/
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Translate
Popularne posty
-
Myśląc nad odpowiednią formą odchudzania, nie wolno decydować się pochopnie na zachwalane sposoby w walce o smukłą figurę. Wybór zły dla ...
-
Autorem artykułu jest Michał Czuchryta Duży, odstający brzuch nie tylko brzydko wygląda, ale jest także groźny dla zdrowia. Zalegający t...
-
Autorem artykułu jest mateuszg Powyższe pytanie jest jednym z najczęściej zadawanych pytań (o ile nie najczęstszym) przez osoby, które chc...
0 komentarze:
Prześlij komentarz